Woning

info

info
Woonhuis Zoeterwoude Dorp

De oorspronkelijke monumentale boerderij was totaal vervallen, met voor en achtergevel die naar elkaar toe half ingestort waren door de verrotte nokbalk. Het casco werd volledig gerestaureerd door architectenbureau Groenewegen uit Leiden. Mijn architectenbureau kreeg in april 1990 de opdracht om een geheel nieuw en eigentijds interieur hiervoor te ontwerpen. Gekozen is het contrast met de monumentale boerderij en het moderne interieur zo groot mogelijk te maken. De ramen in de buitengevel zijn allemaal kruisroede ramen. De oude balklaag van de verdiepingsvloer is weer geheel teruggebracht. Zelfs de stalen balken, die muren van de verdieping moesten dragen zijn met hout omkleed, om het authentieke oude interieur deels zichtbaar te laten. Alle oude betimmeringen van de verdieping zijn verwijderd en de oude spanten deels vernieuwd en opgeknapt, waardoor er boven heel veel visuele ruimte ontstaat.

Het belangrijkste van de opdracht, was de nadrukkelijke wens dat de beide bewoners elkaar onder alle omstandigheden moesten kunnen zien en horen, ongeacht waar zij zich op ieder moment in het huis bevonden. Deze wens is bepalend geweest voor de juiste plaatsing van de binnendeuren, die bijna allemaal in transparant hardglas zijn uitgevoerd. In de hal is een stalen draaitrap geplaatst en zijn de voor en achterkamer en de tussen gelegen badkamer op de verdieping met stalen bruggen bereikbaar gemaakt en ingevuld met mat glazen platen. De lievelingskleur van de opdrachtgevers, paars en lila, is op vele plaatsen in het interieur verwerkt. De gehele begane grondvloer is afgewerkt met grote licht grijze granieten tegels op vloerverwarming afgewerkt. Het toilet is als een paarse kubus schuin in de ruimte van de hal geplaatst. De hoek van het ligbad is minder kwetsbaar gemaakt door er een stalen wolkvormige plaat op te monteren, waaronder een verwarmingselement is verwerkt, zodat dit niet koud voelt als er op gezeten wordt.
info
Specificaties:

Situering: Westeinde Zoeterwoude Dorp
Differentiatie: woonhuis particulier
Opdrachtgever: Ton en Monique van Bergen Henegouwen
Architect:
casco architectenbureau Groenewegen Leiden
Interieur architectenbureau Hans Bik b.v.
Constructeur: ingenieursbureau Van Dijke bv. Koudekerk aan de Rijn
Hoofd aannemer: Bouwbedrijf De Boer Zoeterwoude
Bouw: 1991
Oppervlakte bouwterrein: 4500 m2
Bebouwd oppervlak: 240 m2
Bruto vloeroppervlak: 360 m2
Bruto inhoud: 1100 m3