Bedrijfsgebouw

info

info
Kantoor en bedrijfshallen Leiden

Gegeven: een lokatie aan het water, midden op een industrieterrein. Te realiseren: een bedrijvenverzamelgebouw, zodanig dat het beschikbare terrein optimaal benut wordt.

De eengezins-rijwoningen waren een inspiratiebron voor het ontwerp, waardoor elk bedrijf, hoewel onderling samenhangend, een eigen gevel en een eigen terrein heeft. De opdrachtgever wilde zelf een deel van het complex gaan behuizen en had daarvoor een duidelijk programma van eisen. Het ontwerp van het gewenste kantoor wijkt hierdoor af van andere, voor de verkoop en later in te vullen, gerealiseerde gebouwen. Het pve werd opgesplitst in functies die op de begane grond en op de verdieping konden komen, waardoor de gevel verbijzonderd kon worden. Het onderscheid tussen verdieping (administratie, planning en opslag) en begane grond (ontvangst, kantine, werkplaatsen) wordt benadrukt door de onderbouw in speklagen te metselen. En de bovenbouw te stukadoren. Het kantoorgedeelte van de opdrachtgever bepaalt hierdoor in grote mate het gezicht van het complex.
De bedrijfshallen zijn afgewerkt met aluminium platen; elk bedrijf heeft een eigen witte, gestukadoorde schijf, een eigen voordeur en een eigen luifel. Reclameborden mogen alleen vertikaal op een universele manier aan de gevel bevestigd worden. De rode bakstenen schijven leggen een visuele koppeling tussen de twee gebouwen.
info
Specificaties:

Situering: Industrieterrein Amphoraweg, Leiden
Opdrachtgever: Aannemersmij. Bik & Breedeveld B.V., Leiden
Architect: Architektenburo Hans Bik B.V., Leiden
Constructeur: ingenieursbureau Corsmit te Rijswijk
Hoofdaannemer: Aannemersmij. Bik & Breedeveld B.V., Leiden
Bouw: januari 1993 - juli 1994
Bruto vloeropp.: 2.500 m2
Bruto inhoud: 55.000 m2
Totale bouwsom (incl. hon., excl. BTW): f 2.500.000